09 586 4130 (Klaukkala),
050- 304 55 55 (Kerava),
045- 116 1619 (Espoo)
tai ota yhteyttä »

Kiropraktiikka blogi

Kukaan ei ole liian vanha hyötyäkseen kiropraktisesta hoidosta »


Kiropraktikko Kalle Hietanen: Kiropraktiikka ja golf »


Kiropraktiikka ja migreeni: Kiropraktikko voi auttaa »


Kiropraktikko Tero Nikulainen: Mihin olet valmis terveytesi puolesta? »


Niska- hartiakivut ja kiropraktiikka »


Kiropraktikko vastaa: Miten eroon niskakyhmystä? »


Mitä on kiropraktiikka? »


Kiropraktiikasta merkittävää hyötyä selän ja selkärangan hoidossa »


Tenniskyynärpää? Kiropraktikko voi auttaa! »


Kiropraktiikka, pään etukanto ja huonot työasennot »


Kiropraktikko Kalle Hietanen: Kiropraktiikka ja golf

uudenmaan kiropraktikkokeskus_klaukkala_kerava_kiropraktikko_kalle hietanen.jpg

Kiropraktiikka ja golf - neljä kiropraktikon vinkkiä golfaajalle

Alkukesän kynnyksellä vastaanotolla näkyy golffareita huomattavasti enemmän kuin muuhun vuoden aikaan. Talvella ei ole ehkä huolehdittu lihaskunnosta tai selän liikkuvuudesta ja sitten keväällä aloitetaan lyömään palloa suurella innolla. Toistoja tulee paljon ei keho ole valmis nopeasti kasvavaan rasitukseen.
Golf on vaativa laji. Useammin kuitenkin mielellämme vaativuuden tulevan ehkä enemmän mentaaliselta puolelta.

Monesti vähättelemme golfin vaatimuksia fyysiseltä kantilta, biomekaniikan tai fysiikan osalta. Näiden asioiden sivuuttaminen johtaa kuitenkin helposti huonoon pelaamiseen tai vammoihin. On arvioitu, että swingissä selkään kohdistuisi jopa kymmenkertainen paine oman kehon painoon nähden. Alaselkävaivat ovat varmasti yksi yleisimmistä ongelmista golffareiden keskuudessa. Sen jälkeen hyvänä kakkosena tulevat niska, olkapää, kyynärpää, ranteet, polvet ja nilkat.

Liikkuvuus

Jokainen nivel mikä swingissä on käytössä käy lähes maksimaalisessa liikelaajuudessaan. Mikäli jokin selän nikamistasi tai selän alueistasi ei ole parhaassa toiminallisessa tilassa, rasitat muita alueita enemmän kuin taas niiden sietokyky on. Esimerkiksi jäykät hartiat ja lavat tarkoittavat yleensä enemmän kiertotarvetta ylä- ja keskiselästä. Jäykkä selkä taas asettaa enemmän rasitusta hartioihin. Älä siis keskity pelkästään parantamaan selkäsi kiertoliikkuvuutta, vaan myös lonkkien ja olkapäiden. Sillä myös näiden alueiden huono liikkuvuus rasittaa yleensä vielä enemmän selkääsi swingissä ja herkistää vammoille.
On myös tärkeää muistaa etenkin urheiluvammojen hoidossa, että toistuvasti kireä lihas saattaa olla usein kireä nivel tai nivelside vamman takia. Mikäli tällaisessa tapauksessa jatketaan vain kyseessä olevan lihaksen venyttämistä, saatetaan aiheuttaa vain ongelman pahentumista.

Keskivartalon hallinta ja lihastuki

Jos lihaksistosi ei ole valmis ottamaan kymmenkertaista voimaa painoosi nähden swingissä, on erittäin todennäköistä että kehität itsellesi jonkinasteisen vamman.
Keskivartalon lihakset tukevat selkärankaa ja auttavat golfissa siirtämään voimia ja liikettä alaraajoista yläraajoihin sekä toisinpäin. Huono keskivartalon hallinta aiheuttaa helposti huonoa koordinaatiota ja ajoitusta swingissä. Tämä herkistää vammoille ja annat tasoitusta lyönnin pituudessa että tarkkuudessa.
Kun harjoitat ja parannat keskivartalon hallintaa, muista työstä dynaamista hallintaa eikä vain staattista pitoa. Esimerkiksi pelkkä lankutus keskivartalon tukea vahvistavana harjoituksena ei riitä. Koska kiertoliike on golfissa suurin liikesuunta pitäisi keskivartalonhallintaa kehittävät liikkeet sisältää myös kiertoa!

Kipu suojelee

Kipu on signaali, jonka tehtävä on suojella sinua tekemästä vahinkoa itsellesi. Se vaikuttaa hermostosi osaan mikä säätelee lihastesi kontrollia. Pienikin määrä kipua estää lihasta toimimasta ja jännittymästä normaalilla tavalla. Tämä vaikuttaa suoraan liikkeeseesi ja koordinaatio kykyysi.

Hyvä ryhti ja oikea asento

Ollessasi oikeassa asennoissa kehoosi kohdistuu huomattavasti vähemmän rasitusta palloa lyödessäsi. Etukumarassa asennossa saat vähemmän kiertoa keskiselästäsi ja tällöin rasitat enemmän alaselkääsi. Etukumarassa asennossa myös olkapäiden liikelaajuus on vähäisempää.


Neljä tärkeää asiaa muistaa

1. Tarkistuta niveliesi ja nikamiesi liikeradat kiropraktikolla
2. Paranna keskivartalon hallintaasi.
3. Älä keskity venyttelemään pelkästään rangan kiertoliikkeitä, vaan paranna lonkkien ja olkapäiden liikkuvuutta myös!
4. Keskity oikeaan asentoon ja hyvään ryhtiin.

Olit siis pro tai harrastaja, oikein toimiva selkäranka auttaa sinua swingissäsi ja pystyt lyömään palloa helpommin suoremmassa linjassa. Voit hyötyä kiropraktisesta hoidosta ehkäisemään kiputiloja tai poistamaan niitä. Kiropraktinen hoito edesauttaa parempaan kehon biomekaniikkaan, ryhtiin ja lihastasapainoon. Nämä tekevät keskivartalostasi vakaamman, mutta myös rennomman suorittaa itse lyönti.

 Katso myös ammattigolffaaja Henri Sataman kokemukset kiropraktiikasta

Kirjoittaja on Kiropraktikko Kalle Hietanen, Uudenmaan Kiropraktikkokeskus