09 586 4130 (Klaukkala),
050- 304 55 55 (Kerava),
045- 116 1619 (Espoo)
tai ota yhteyttä »

Mitä kiropraktiikka on?

Kiropraktiikka hoitomuotona

Kiropraktiikka on yli sata vuotta vanha terveydenhuollon erikoisosaamisen alue joka keskittyy selkärangan ja muiden kehon nivelien sekä keskushermoston yhteistoiminnan optimoimiseen. Keskushermosto säätelee kaikkia elintoimintojamme.

On tiedetty jo pitkään, että aivot (keskushermosto) ja keho keskustelevat keskenään. Aivot lähettävät käskyjä alas kehoon ja kehon osat taas puolestaan lähettävät palautetta aivoille ääreishermoston avulla, että miten sillä menee. Perustuen tähän palautteeseen, aivot lähettävät uutta käskyä alaspäin. Tämän tyyppinen keskustelu on käynnissä koko ajan vaikka emme sitä tiedostakaan.

Selkäranka ja muut nivelet näyttelevät tässä yhtälössä erittäin suurta roolia. Jotta aivot voisivat toimia oikein, ne tarvitsevat kolmea asiaa: happea, ravintoa ja liikettä. Happea saa hengittämällä ja ravintoa syömällä, mutta liike vaatiikin hieman selittämistä.

Toki liikkumalla ihminen ”ruokkii” aivojaan mutta katsotaanpa asiaa hieman syvemmin. Selkärangan vieressä olevissa pienissä lihaksissa on runsaasti reseptoreita jotka viestittävät tietoa aivoille nikamien tilasta, asennosta ja liikelaajuudesta.

Kuvitellaanpa, että jokin nivel ei liikukaan oikein. Se voi liikkua liikaa, liian vähän tai väärin. Tämä saa aikaan sen, että viesti aivoille on hieman vääristynyt. Aivot eivät pysty muuttamaan tätä tietoa oikeaksi vaan lähettävät käskyn keholle perustuen väärään informaatioon. Lopputuloksena voi olla esim. epäsymmetristä lihasaktivaatiota, liikelaajuuksien pienenemistä, kipua, jäykkyyttä tai jopa ongelmia sisäelinten toiminnassa.

Kiropraktisen hoidon tavoitteena ei ole poistaa oiretta. Kiropraktisen hoidon tavoitteena on löytää kehosta se alue, joka antaa aivoille väärää informaatiota ja korjata se.

Eli korjaamalla ja aktivoimalla nivelten liikettä, palautamme keskushermoston normaalin toiminnan ja näin ollen kehon toiminta palautuu normaaliksi. Lopputuloksena on hyvin toimiva keho, kivuton ja virkeämpi olo sekä tuotteliaampi ja energisempi yksilö.

Lue lisää kiropraktikon koulutuksesta>